Recent Changes - Search:

Pic

Linux

Receptek

Írások

Site and CMS

Új oldal létrehozása (:newpagebox base=WebHu.HomePage value="Új oldal neve" label="Létrehoz" button=right :)

Search CMS

edit SideBar

PIC és az Sdcc

Magyar English

pic sdcc

Prológus

Bizonyára már sokan gondolkodtak azon, hogy kipróbálják a nyilt forrású SDCC C compilert. Nos, a program már egy ideje támogatja a Microchip 14 és 16 bites mikrocontroller családjának számos darabját. Párszor én is kipróbáltam, de nagyon csúnya kódot készített. Ez azonban mostanra megváltozott.

Megfelel odafigyeléssel és gonddal elkészíthetjük C nyelven is programunkat. A magasabb szint (persze az assembly-hez képest) fordítók általában terjedelmes kódot generálnak. Ez természetesen igaz ebben az esetben is. Ezért mindenképpen érdemes arra számítani, hogy ami assembly nyelven még belefért a kontrollerbe, az nem biztos "C" esetében is bele fog férni. Valamint a fordítás után érdemes ellenrizni, hogy a kód-generálás megfelel volt-e. Mivel a fordító még nincs teljesen kész, elfordulhatnak hibás vagy a céljainknak nem éppen megfelel kód-generálások. Ez utóbbi esetben a forráskód megfelel átírásával javíthatunk a kód-generáláson! Azért azt meg kell jegyeznem, hogy lehetnek olyan esetek, amikor a fordító hatékonyabb kódot tud generálni, mint amit assembly-ben készítünk. Amennyiben a kódot megfelelen írjuk meg, még segíthetünk is az optimalizációban. Ehhez érdemes elolvasnunk a fordító kézikönyvét. Ami számomra eddig a legnagyobb problémát jelentette, az az volt, hogy nem találtam megfelel példaprogramokat amelyek segítségével el lehet indulni a programozás rögös utján. Remélem azok akik eddig még nem próbálták, könnyebben és gyorsabban érnek majd eredményt.

Bizonyára sokan irtóznak a parancssoros fordítástól. Mivel egy fordítás során elég sok paraméter megadható, ezért célszer azt valamilyen módon automatizálni. Gondolom már sokan hallottak és undorodnak a "make" segédeszköz használatától. Mivel ehhez komplikált és nehezen megérthet parancsok tömkelegét kell megismerni és használni. Azonban ennél jobb és hatékonyabb segédeszközt jelenleg nem ismerek, ezért készítettem egy ugynevezett makefile-t, amivel mind egyszerbb és komplikáltabb projektek elkészíthetek.

Példaprogramok

Sajnos elég kevés példaprogramot találhatunk a net-en:

makefile

A segítségével készíthetünk mind egyfájlos, mind többfájlos projekteket. Használhatjuk mind asm, mind C forráskódhoz. Letölthet itt.

Sablon projekt

Egy PIC18F458-as mikrokontrolleren alapuló egyszer sablon projekt segítségével kezdhetjük el a munkát. Letöltheti itt.

Edit - History - Print - Recent Changes - Search
Page last modified on November 26, 2008, at 07:46 AM