Tárkonyos vaddisznóleves gombával

Pic

Linux

Receptek

Írások

Magyar English?

recept

Vaddisznóleves elkészítése

2 hete kaptunk egy kis frissen lőtt vaddisznógerinc darabot. Gyorsan beugrott emlékezetembe, hogy a Bakonyban már ettem finom vaddisznólevest kb. 2 évvel ezelőtt. Szóval arra gondoltam, hogy ebnbő mindenképpen levest kell készíteni. Túrtam egy darabig a NET-et, míg végül ezt a receptet választottam ki.

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál libazsír
  • 2 evőkanál barnacukor
  • 50 dkg vaddisznó hús kis kockákra vágva
  • 2 fej hagyma
  • bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 db babérlevél
  • fehérrépa
  • zellergumó
  • 1-1 marék kockára vágott sárgarépa
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1/2 marék szárított vargánya vagy 20 dkg másmilyen gomba
  • 1 kis csokor friss petrezselyemzöld
  • 1 csokor friss, vagy 1 púpozott ek szárított tárkony

Elkészítés:
Egy tálban a szárított gombát vízbe áztatni, majd félretenni. Egy fazékban a libazsírt felforrósítjuk, ezen arany színűre karamellizáljuk a barnacukrot, majd rádobjuk a finomra vágott hagymát. Pár percnyi párolás után, hozzáadjuk a felkockázott vaddisznóhúst, sót, a frissen őrölt borsot, zúzott fokhagymát és a babérlevelet. Felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi és fedő alatt lassú tűzön pároljuk. Időnként megkeverjük, az elforrt vizet pótoljuk. Amikor a hús elkezd puhulni hozzáadjuk a zöldségeket, a fehérrépát, majd 10-15 perc múlva a zellert és a sárgarépát is.

A vad életkorától függően akár 1-3 óra is eltelhet, amíg a hús megpuhul. Ezalatt készítsük elő a habarást: mustár, liszt, tejszín, tejföl, és a bor keverékéből. Amikor a hús már csaknem teljesen kész, hozzáadjuk a leveshez a vízben áztatott vargányaszeleteket az áztató lével együtt (vagy másmilyen gombát) , valamint a finomra vágott petrezselymet és a tárkonyt. 5-10 perc múlva hozzá keverjük a habarást, figyelve arra nehogy kicsapódjon a tejföl, (az előkészített habarásba pár merőkanál levest szedünk, elkeverjük és folyamatos keverés mellett öntjük a leveshez). Összeforraljuk (kb. 5 perc) és már készen is vagyunk.

Jó étvágyat kívánok!

Utolsó módosítás: 2010.05.16. 18:05:54

Copyright Alex 2007-2015