PIC és az USB

Pic

Linux

Receptek

Írások

Magyar English

pic sdcc

Célok

Megismerni és sikeresen használni, valamely Microchip által gyártott mikrovezérlőben az USB interfészt, az sdcc nyílt forráskódú fordítóval. Sokak számára (jelenleg persze engem is beleértve) ez egy misztikus dolog. Ha már valaki beletekintett az USB specifikációba, biztosan visszarettent a sok-sok technikai részlettől. No de nem kell megijedni, nem eszik olyan forrón azt a kását.

Aktuális helyzet

Ha szétnézünk az internet-en, találunk pár minta projektet. Nos ezek javarészt a Microchip C18 compiler-as fordítójához készült MCHPFSUSB keretrendszert (jelenleg v2.3) használják. Ha valaki letölti és belenéz, kicsit összevisszának tűnik. Az USB funkciók 9 fájlban a logikai struktúrának megfelelően vannak szétszedve. Azt hiszem, egy a témával éppen most ismerkedőnek ez inkább elriasztó, mintsem egy a könnyű elindulást elősegítő dolog. Szerencsére már találunk pár jó kis projektet ilyen célra is. Egy elég jó listát Xiaofan Chen szedett össze. Ajánlom mindenkinek!

  1. PUF - Jó kis rendszer, de kezdetnek szerintem kicsit sok. A nagy előnye, hogy sdcc-vel készült és tartalmaz egy bootloader-t aminek a segítségével a PIC programja az USB-n keresztűl is frissíthető, tehát csak az első programozáshoz van szükségünk programozóra!
  2. http://pe.ece.olin.edu/ece/projects.html - Szerintem jelenleg a legjobb kiindulópont! A problémám mindössze annyi, hogy a fájlok sdcc-vel nem fordulnak le (C18-ra készültek).

Az utóbbit próbálom meg átírni sdcc-re. Igaz a feladat nem túl nagy, de lehet hogy sokak bicskája (talán az enyém is) beletörik.

A forrás fájl a következő: lab1c. Az átírt fájl a következő: lab1c sdcc.

Sajnos, egyenlőre nem tudtam tesztelni, de remélem működik. Amennyiben hasznosnak és működőnek találja kérem írja meg.

Utolsó módosítás: 2009.03.08. 17:07:50

Copyright Alex 2007-2015