PIC és az Sdcc

Pic

Linux

Receptek

Írások

Magyar English

pic sdcc

Prológus

Bizonyára már sokan gondolkodtak azon, hogy kipróbálják a nyilt forrású SDCC C compilert. Nos, a program már egy ideje támogatja a Microchip 14 és 16 bites mikrocontroller családjának számos darabját. Párszor én is kipróbáltam, de nagyon csúnya kódot készített. Ez azonban mostanra megváltozott.

Megfelelő odafigyeléssel és gonddal elkészíthetjük C nyelven is programunkat. A magasabb szintű (persze az assembly-hez képest) fordítók általában terjedelmes kódot generálnak. Ez természetesen igaz ebben az esetben is. Ezért mindenképpen érdemes arra számítani, hogy ami assembly nyelven még belefért a kontrollerbe, az nem biztos "C" esetében is bele fog férni. Valamint a fordítás után érdemes ellenőrizni, hogy a kód-generálás megfelelő volt-e. Mivel a fordító még nincs teljesen kész, előfordulhatnak hibás vagy a céljainknak nem éppen megfelelő kód-generálások. Ez utóbbi esetben a forráskód megfelelő átírásával javíthatunk a kód-generáláson! Azért azt meg kell jegyeznem, hogy lehetnek olyan esetek, amikor a fordító hatékonyabb kódot tud generálni, mint amit assembly-ben készítünk. Amennyiben a kódot megfelelően írjuk meg, még segíthetünk is az optimalizációban. Ehhez érdemes elolvasnunk a fordító kézikönyvét. Ami számomra eddig a legnagyobb problémát jelentette, az az volt, hogy nem találtam megfelelő példaprogramokat amelyek segítségével el lehet indulni a programozás rögös utján. Remélem azok akik eddig még nem próbálták, könnyebben és gyorsabban érnek majd eredményt.

Bizonyára sokan irtóznak a parancssoros fordítástól. Mivel egy fordítás során elég sok paraméter megadható, ezért célszerű azt valamilyen módon automatizálni. Gondolom már sokan hallottak és undorodnak a "make" segédeszköz használatától. Mivel ehhez komplikált és nehezen megérthető parancsok tömkelegét kell megismerni és használni. Azonban ennél jobb és hatékonyabb segédeszközt jelenleg nem ismerek, ezért készítettem egy ugynevezett makefile-t, amivel mind egyszerűbb és komplikáltabb projektek elkészíthetőek.

Példaprogramok

Sajnos elég kevés példaprogramot találhatunk a net-en:

makefile

A segítségével készíthetünk mind egyfájlos, mind többfájlos projekteket. Használhatjuk mind asm, mind C forráskódhoz. Letölthető itt.

Sablon projekt

Egy PIC18F458-as mikrokontrolleren alapuló egyszerű sablon projekt segítségével kezdhetjük el a munkát. Letöltheti itt.

Utolsó módosítás: 2008.11.26. 07:46:15

Copyright Alex 2007-2015